Μέλι, ο γλυκός λόγος να πιστέψεις στα θαύματα!


Το μέλι οφείλεται στην παρουσία της μέλισσας, πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια, και την μοναδική της ικανότητα να συλλέγει νέκταρ, μελιτώδεις χυμούς αλλά και μελιτώματα που παράγονται από έντομα που δρουν παρασιτικά στα φυτά.

Το μέλι συλλέγεται από αρχαιοτάτων χρόνων από όλους τους πολιτισμούς με πλούσια ιστορία όπως οι Έλληνες, οι Μεσοποταμιοι, οι Αιγύπτιοι, οι Ασσύριοι, οι Χεταίοι κ.α. Από τότε ήταν γνωστό το μέλι και για τις θεραπευτικές και του ιδιότητες και όχι μόνο, και εκθειάζεται από πλήθος ιστορικών, φιλοσοφιών και ανθρώπων του πνεύματος. Ο Αριστοτέλης, ο Πυθαγόρας, ο Δημόκριτος αλλά και ο ίδιος ο πατέρας της ιατρικής ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσαν το μέλι για θεραπευτικούς λόγους, για ίαση ασθενειών, σαν επουλωτικό αλλά και ως πηγή ευεξίας και μακροημέρευσης. Οι Ολύμπιου θεοί είχαν το νέκταρ-μέλι αλλά και την αμβροσία-υδρόμελο σαν βασική του διατροφή. Ο ίδιος ο Δίας, ο βασιλιάς των θεών ανατράφηκε στα οργή της Κρήτης, στο Δικατιο αντρο από την νύμφη Μέλισσα. Ο Απόλλωνας δε όφειλε την απαράμιλλη ομορφιά του στην αποκλειστική διατροφή με μέλι.

Από τότε έως τώρα το μέλι ακολουθεί την ίδια διαδρομή της καθημερινότητας κι αν στην αρχή ήταν προνόμιο θεών και βασιλιάδων τώρα πλέον είναι δικαίωμα όλων των ευγενών της γεύσης. Ιστορικές πηγές αναφέρουν πως η σορός του Μ Αλεξάνδρου ταριχεύτηκε με μέλι αλλά και οι νεκροί κρατούσαν για το ταξίδι στον Άδη μια μελόπιτα για να ευξευμενίσουν τον Κέρβερο. Σήμερα διατηρούμε παρεμφερή εθιμοτυπικά και παράγουμε μελομακάρονα, ξεροτήγανα(γλυκό της Κρήτης με βάση το μέλι),αλλά και προσφέρουμε μέλι με καρύδια ή αμύγδαλα στους νεόνυμφους.

Το μέλι είναι ένα βιολογικό σύμπλεγμα με πάνω από 180 ωφέλιμες ουσίες για τον άνθρωπο. Αποτελείται από αρωματικές ουσίες,υδατάνθρακες-σάκχαρα όπως γλυκόζη και φρουκτόζη, πρωτεΐνες, αμινοξέα, οργανικά οξέα, βιταμίνες κυρίως του συμπλέγματος B, ιχνοστοιχεία όπως χαλκό, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, ψευδάργυρο, ένζυμα.

 • Η καθημερινή κατανάλωση μελιού συμβάλλει σε πληθώρα ωφέλιμων ενεργειών για τον οργανισμό αφού αποδεδειγμένα η αντιοξειδωτική του δράση
 • βοηθάει στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν πρόωρη γήρανση,
 • βοηθάει στον εκφυλισμό των καρκινικών κυττάρων,
 • ενισχύει το ανοσοποιητικό,
 • προστατεύει από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση,
 • μαλακώνει το λαιμό,
 • ηρεμεί τον οργανισμό επιτρέποντας του καλύτερη ποιότητα ύπνου,
 • καταπολεμά τη δυσάρεστη αναπνοή,
 • κάνει καλό στην καρδιά,
 • μειώνει τη χοληστερίνη
 • υπερφορτώσει τους αμυντικούς μηχανισμούς ενάντια σε πλήθος ασθενειών δίνοντας ευεξία, ενέργεια και διαύγεια πνεύματος.

Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας ανάμεσα σε 3 ηπείρους, είναι ιδανική και ευνοεί την μελισσοκομεία γι’ αυτό και το μέλι της χώρας μας θεωρείται ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως. Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και μια πρόσφατη μελέτη του Α.Π.Θ. συγκρίνοντας το πανάκριβο μέλι manuka με Ελληνικά μέλια και αποδεικνύοντας πως τα αντιοξειδωτικά των Ελληνικών είναι κατά πολύ ανώτερα από τους πολυδιαφημισμένους του ανταγωνιστές. Ειδικά η ιδιαίτερη και ιδιόμορφη ποικιλομορφία χλωρίδας και πανίδας της Κρήτης με πάνω απο 200 ενδειμικα επιτρέπει στην παραγωγή μίξεων μελιού ανώτατης ποιότητας από Θυμάρι, πεύκο, πορτοκάλια, ερριγκα, χαρούπια κι ανθόμελα όπως ο δίκταμος, ημαλοτηρα, το κρητικό κυκλάμινο, αγριογαρυφαλλο, αγουδουρα, αγριοροδαρα κ.α.

Το μέλι όπως προείπαμε χρησιμοποιείται στη διατροφή,στην κουζίνα,στην ποτοποιία,κρητικό ρακόμελο, σαν ντρεσινγκ για σαλάτες, στην Αρωματοθεραπεία και Παρασκευή καλλυντικών σκευασμάτων, στη φαρμακευτική-υγεία. Αποθηκεύεται εκτός ψυγείου σε δροσερό σκιερό μέρος σε γυάλινα η μεταλλικά βάζα.

Είναι σημαντικό να ψωνίζουμε μέλι από παραγωγούς κι όχι από super market η από εμπόρους αμφιβόλου αξιοπιστίας, διότι τα ελληνικά μέλια είναι ανώτερης ποιότητας αποδεδειγμένα δεν έχουν υποστεί ομογενοποίηση και θερμική επεξεργασία έτσι ώστε να μην κρυσταλλώσουν κι έτσι διατηρούν αναλλοίωτα τα σάκχαρα τους, τα θρεπτικά συστατικά τους και δεν είναι ως επί το πλείστον ρευστά με χαμηλό ιξώδες.