Ελαιόλαδο, ο χρυσός των δέντρων!

Το ελαιόλαδο, είναι το έλαιο που συλλέγεται από τον καρπό της ελιάς. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο παράγεται μόνο με μηχανικές και φυσικές μεθόδους, μετά την συγκομιδή του ελαιοκάρπου και τη μεταφορά του σε εξειδικευμένα εργοστάσια σύνθλιψης.

Το ελαιόλαδο-λάδι  είναι γνωστό σ όλους τους λαούς της λεκάνης της Μεσογείου από αρχαιοτάτων χρόνων. Ειδικά οι Μινωϊτες-Κρήτες, ο αρχαιότερος ευρωπαϊκός πολιτισμός, χρησιμοποιούν το λάδι από την απαρχή του πολιτισμού τους, με πλήθος ευρημάτων να το αποδεικνύουν, όπως γιγάντιοι πίθοι αποθήκευσης λαδιού, σφραγίδες, λύχνοι, τοιχογραφίες αλλά και ειδικά σύμβολα-ιδεογράμματα  ιερογλυφικής γραφής. Η Κρήτη ήταν πιθανότατα και το πρώτο μέρος παγκοσμίως όπου η αγριελιά εξημερώθηκε μιας και στο νησί υπάρχουν ακόμα και σήμερα ελιές χιλιάδων ετών τα οποία ακόμα γεννούν καρπούς, όπως η ελιά του Καβουσιου, η ελιά του Λαστρου Σητείας, των παλαιών ρουματων, της Γόρτυνας και άλλα καθώς και η αρχαιότερη επιβεβαιωμένη ελιά στο κόσμο, των βουβών Κισσάμου με ηλικία 3000 και πλέον ετών.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται κατά κόρον στον Ελλαδικό χώρο είναι η ανώτατη κατηγορία λαδιού με οξύτητα που δεν υπερβαίνει τα 0,8% ελαϊκού οξέος ανά 100gr ενώ έχει επίσης τέλειο άρωμα, γεύση και οσμή.

Μερικές από τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου:

 • Διαθέτει πλήθος βιταμινών, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικές ουσίες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που επιταχύνουν τη γήρανση,
 • προστατεύει την καρδιά και τα αγγεία,
 • έχει παυσίπονες και αντιφλεγμονώδεις δράσεις,
 • διαθέτει αντικαρκινική προστασία,
 • αυξάνει την καλή χοληστερόλη,
 • βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου
 • προλαμβάνει την απώλεια οστικής μάζας,
 • προστατεύει τον πεπτικό σωλήνα και βοηθάει στη ρύθμιση των γαστρικών υγρών,
 • μειώνει την αρτηριακή πίεση, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη,
 • μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης,
 • δρα κατά της οξείας παγκρεατίτιδας,
 • προστατεύει το συκώτι δρώντας κατά του οξειδωτικού στρες,
 • προστατεύει από την ελκώδη κολίτιδα.
 • Σύγχρονες μελέτες έδειξαν επίσης πως η ολαιοκανθαλη, φαινόλη που βρίσκεται στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, βοηθάει στην απομάκρυνση των ανώμαλων πρωτεϊνών της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Οι χρήσεις του ελαιόλαδου δεν περιορίζονται μόνο στην κουζίνα για μαγείρεμα, τηγάνισμα, μαρινάρισμα, ντρεσινγκ σε σαλάτες κ.α. Χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα σαν φυσικό συντηρητικό μια και έχει αντιμικροβιακής δράση σε κονσέρβες ψαριών, κρεάτων, λαχανικών, βοτάνων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φωτισμό, για να γυαλίζετε τα έπιπλα αλλά και τα φυτά. Επίσης χρησιμοποιείται στην κοσμετολογία για την Παρασκευή καλλυντικών σκευασμάτων, αρωμάτων, σαπουνιών, φαρμάκων αλλά για την περιποίηση του δέρματος και των μαλλιών.

Ο κύριος εχθρός του λαδιού πριν την συγκομιδή  του καρπού είναι ο δάκος, έντομο υπεύθυνο για την αύξηση του δείκτη οξύτητας, αλλά και η λάθος συγκομιδή του ελαιοκάρπου που είτε οφείλεται σε αποθήκευση της ελιάς σε πλαστικά τσουβάλια και παραμονή σ’ αυτά πολλές μέρες ώσπου να συνθλίβουν, είτε στην πολύ αργοπορημένη συγκομιδή, μετά και το πέρας του Δεκεμβρίου. Μετά που θα παραχθεί το ελαιόλαδο οι κύριες αιτίες αλλοίωσης του λαδιού είναι η θερμοκρασία, η υγρασία, το φως και το οξυγόνο, παράγοντες που επιταχύνουν την οξείδωση του και υποβαθμίζουν την θρεπτική του αξία. Γι’ αυτό είναι καλό να επιλέγουμε ελαιόλαδα σε σκούρα γυάλινα μπουκάλια η μεταλλικά δοχεία που να είναι όσο το δυνατόν φωτοστεγανά και αδιαπέραστα από τον αέρα και να αποθηκεύουμε το ελαιόλαδο σε σκοτεινό και ξηρό μέρος μακριά από έντονες μυρωδιές.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σοβαρή προσπάθεια στην Ελλάδα είτε από μικρούς παραγωγούς είτε από μικρούς συνεταιρισμούς ώστε το προϊόν να εμφιαλωθεί και να αναβαθμιστεί με σωστό τρόπο ώστε να πάρει μέρος της αγοράς που του αξίζει. Έτσι με μια σωστή εύρυνα της αγοράς μπορείτε να βρείτε ελληνικά brands λάδια που αξίζουν μέχρι και το τελευταίο ευρώ της τιμής του. Πολλά απ’ αυτά μάλιστα έχουν ήδη και κάποιους διακρίσεις στο εξωτερικό.