Παξιμάδι, το αθάνατο ψωμί


Οποιος τα βαζει με τα στοιχεια της φυσης και βγαινει νικητης,στο τελος γινεται αθανατος!Αν τα βαλεις με γυναικα,φωτια και νερο και νικησεις θα τα χεις καταφερει.

Αυτη η παλη ακολουθειται και για το παξιμαδι,τον ντακο,το ψωμι της Κρητης.Αιωνες τωρα ζυμωνετε,απο γυναικες,σε ξυλοφουρνους που πυρωνονται μεχρι και 500 βαθμους κελσιου ωστε να γινουν καταλληλοι για να υποδεχτουν την ζυμη που θα γινει παξιμαδι.Υστερα σειρα εχει το νερο για να σβησει η πυρα,να πεσει ο φουρνος και να γινει καταλληλος να ψησει το ψωμι.Αμεσως μετα η θερμοκρασια ειναι αυτη που θα το φρυγανιασει,αλλα παλι το νερο στο τελος ειναι αυτο που θα το μαλακωσει και θα γινει καταλληλο για βρωση!

Ολοι ειναι ικανοι να κανουν παξιμαδι χρησιμοποιωντας απλα υλικα οπως νερο,ελαιολαδο,αλατι και αλευρι.Ελαχιστοι ομως ειναι αυτοι που μπορουν να κανουν τον ντακο αθανατο,μιας και πολλα μικρα μυατικα-βηματα αυτης της παλης,παραλειπονται ειτε χαρην της εκβιομηχανοποιησης του ψωμιου ειτε λογω αγνοιας.

Τα παξιμαδια διακρινονται αναλογα με τη συσταση των αλευρων που περιεχουν σε κριθινα,σταρενια,σικαλεως κ.τ.λ.π.,αναλογα με τη διαδικασια και τα ιδιαιτερα υλικα που περιεχουν σε εφταζυμα,νερικα,κουμπανιες κ.α.,αναλογα με το σχημα που εχει δωθει κατα τη μορφοποιηση της ζυμης σε ντακους,κουλουρες,λαζαρακια,πανωκαυκαλα-κατωκαυκαλα κ.α.Φυσικα και σ ενα παξιμαδι παραμενει αναλοιωτη η γευση του,οποιο τελικο σχημα κι αν εχει παρει και ειναι λαθος που πολλοι συγχεουν το σχημα του π.χ. κριθινοκουλουρα, με το τελικο αποτελεσμα,αδυνατωντας να καταλαβουν πως κι ενας ντακος,συνηθες τροπος κοψιματος της ζυμης στην κρητη,ο οποιος περιεχει κριθαρι εχει ακριβως την ιδια γευση με την κουλουρα.

Εμεις στο myterra γνωριζουμε ολα τα μυστικα του παξιμαδιου γι αυτο και βρισκουμε μικρες βιοτεχνιες-ξυλοφουρνους οι οποιοι ακομα και σημερα χρησιμοποιουν προζυμι κι οχι μαγια χαρην ευκολιας.Επισης διαλεγουν τα ακριβα εκλεκτα αλευρα για να φτιαξουν ντακο,χρησιμοποιουν ελαιολαδο και οχι μαργαρινες η σπορελαια,ως επι το πλειστον χρησιμοποιουν ξυλα ως καυσιμη υλη και διαθετουν οοολη αυτη την πατροπαραδοτη τεχνογνωσια για την παρασκευη του παξιμαδιου.Ετσι στο τελος εχουμε το αποτελεσμα που προσδοκουμε.Ενα ψωμι που χρονος δεν το αγγιζει σαν τα αλλα ψωμια,η θερμοκρασια δεν το προβληματιζει αλλα και το νερο δεν το διαλυει.Εχουμε τον ντακο,το παξιμαδι,το αθανατο ψωμι της Κρητης!

Απολαυστε υπευθυνα!